Databaser

Som låntagare på Biblioteken i Sollentuna har du fri tillgång till ett antal digitala fakta- och artikelarkiv: databaser. Några kan du nå hemifrån. Övriga når du från biblioteket.

Databaser du når hemifrån

Britannica Online

Omfattande uppslagsverk på engelska med en stor mängd extratjänster. Uppslagsverket har tre ingångar, en för barn, en för skolelever och en för vuxna.

Gå till Britannica Online

Global Grant- stipendiefonder

Innehåller uppgifter om svenska och utländska fonder och stipendier.

Gå till GlobalGrant 

SVAR:s digitala forskarsal 

I SVAR:s digitala forskarsal finns kyrkböcker, folkräkningsdatabaser, mantalslängder och många andra sorters arkivmaterial.

Gå till Riksarkivets Digitala

Pressreader

Internationella dagstidningar på webben. Ca 3000 dagstidningar och tidskrifter på 60 språk från 100 länder med 90 dagars arkiv. OBS! Du måste logga in på bibliotekets webbplats för att kunna se länken nedan till Press Reader

Databaser du når från Biblioteken i Sollentuna

Artiklar i tidningar och tidskrifter

Retriever Research/Mediearkivet

Artiklar från svenska tidskrifter och dagstidningar t.ex. Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Dagens Industri.

Litteratur och författare

Alex Författarlexikon

Biografiska fakta och presentationer av skönlitterära författare. Man kan söka på t.ex. namn, titel, genrer, epoker, länder och regioner.

Länder, politik och samhälle

Folke Bernadottesamlingarna

Ett digitalt arkiv med dokumentation från Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser från 1956 och framåt.

Landguiden

Länder i fickformat Online från Utrikespolitiska Institutet. Här kan du läsa om alla världens länders geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi och mycket mer. Det går också att ta fram kartor eller jämföra länder statistiskt och få svar i form av tabeller eller diagram.

Språk

Gratis på nätet

Det finns även många bra databaser gratis på internet. Sammanställningar av bra internetresurser är till exempel Bibblan guidar som drivs av Malmö stadsbibliotek i samarbete med Kungliga biblioteket och Safir som är sammanställd av Lunds Universitetsbibliotek.

Gå till Bibblan guidar

Gå till Safir

Logotyp Sollentuna kommun

Biblioteken i Sollentuna
Telefon: 08-579 219 00