Årets ALMA-pristagare är Jaqueline Woodson

Foto: Carlos Diaz

Juryns motivering:

"Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp."

Mästerliga personbeskrivningar och djup förståelse för ungas tankar och känslor är Jacqueline Woodsons signum.Hon är född 1963 och bor i Brooklyn. Rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, social utsatthet, fördomar och sexuell identitet är återkommande teman. Hon skriver framförallt för ungdomar.

“It’s important to hold up mirrors for kids to see their experience is legitimate. Too often those mirrors aren’t there for them.” Jacqueline Woodson

Woodsons verk finns ännu inte översatta till svenska. Biblioteken i Sollentuna har inga titlar av författaren för närvarande.

Skapad: 2018-04-09

Biblio – ny app för e-ljudböcker

Nu kan du ladda hem e-ljudböcker och läsa i appen Biblio Library. Tidigare behövde du vara uppkopplad mot internet för att kunna lyssna på våra streamde e-ljudböcker men nu kan du alltså välja att ladda ner och lyssna när du vill i appen. Vid varje bok du lånat i appen finns ett reglage där du kan markera "Gör tillgänglig offline". I annat fall lyssnar du strömmande via internet.

Gör så här:

1. Hämta appen Biblio till din iOS- eller Android-enhet.

Hämta Biblio i App Store för iPhone eller iPad

Hämta Biblio i Google Play för Android

2. Starta appen och välj bibliotek "Sollentuna bibliotek".

3. Skriv in ditt lånekortsnummer eller personnummer och din PIN-kod.

Sedan kan du börja söka e-ljudböcker antingen direkt i appen Biblio eller på bibliotekets webbsida.

Du hittar mer information och kan söka våra e-ljudböcker under menyn Medier, rubrik E-ljudböcker.

Gå till E-ljudböcker

Skapad: 2018-01-31

Nya bokcirkelkassar

Under hösten har vi plockat ihop sex nya bokcirkelkassar. Kassarna innehåller åtta exemplar av samma bok, en loggbok och den lilla handledningen "Ett sätt att tala om böcker". Lånetiden är sex veckor. Tanken är att Sollentunas bokcirklar enkelt ska kunna låna en kasse och få tips och kom-igång-stöd.

De nya titlarna är:

Våra bästa år av Hilary Boyd

Åsneprinsen av Caroline Hainer

Hästkrafter av Lars Mytting

Tyrannens barn av Anne-Cathrine Riebnitzsky

Problemet med får och getter av Joanna Cannon

Ett fjärran krig av Göran Redin

Du hittar kassarna på vuxenavdelningen, Sollentuna bibliotek och lånar dem som vanligt med ditt bibliotekskort.

Se alla bokcirkelkassar

Skapad: 2017-12-05

Utvecklingspris till projektet Meet Sollentuna

Vi är glada att få ta emot Sollentuna kommuns utvecklingspris 2017. Biblioteket får priset för projektet Meet Sollentuna – ett projekt som syftar till att samla ihop verksamhet för nyanlända under bibliotekets tak och nå ut till målgruppen. Flera dagar i veckan erbjuds bland annat språkcafé, läxhjälp och personlig rådgivning (RådRum) för nyanlända. Aktiviteterna bedrivs i samarbete med Röda korset, Individuell Människohjälp (IM) och Sensus. Och många volontärer deltar i arbetet. Stort tack till alla krafter som deltar!

Biblioteken i Sollentuna blev också nominerade till Årets innovationspris för det nya sättet att kategorisera och organisera medier.

Utvecklingspris och innovationspris

Kommunens utvecklingspris delas ut till en verksamhet som lett till förbättringar för någon av kommunens målgrupper. Med priset vill kommunen stimulera och stödja utveckling av verksamheter genom att lyfta och sprida goda exempel.

Läs mer om Utvecklingspriset och innovationspriset

Se alla aktiviteter för nyanlända på biblioteket

Skapad: 2017-11-29

Gosedjuren sover över Gosedjuren sover över

Nu har vi sovit över på bibblan! Vi har gjort en massa kul grejer. Och så har vi blivit kompisar! Dom som jobbar på bibblan tog kort på oss. Hälsningar från gosedjuren!

(Vi som jobbar på bibblan tyckte också det var jättekul att ha alla er gosedjur på övernattning! Välkomna tillbaka nästa år!)

Vi hjälper till på barnavdelningen
    Vi visar Anna en bra bok
    När bibblan stängt spelade vi spel
    ...och fikade
  • Vi läste böcker
    Vi läste böcker så klart! Många böcker!
    Och så åkte vi runt hela bibblan i bilen. Supersnabbt!
    Sen provade vi alla maskeradkläder.
  • På morgonen fixade vi på kontoret
    På morgonen fixade och ordnade vi på kontoret.
Logotyp Sollentuna kommun

Biblioteken i Sollentuna