Ny i Sverige

Ny i Sverige

Den som är nyanländ och saknar svensk identitetshandling kan få ett tillfälligt bibliotekskort. Kortet gäller ett år i taget.

Läs mer om Bibliotekskort för nyanlända

 

Du som har en svensk identitetshandling kan skaffa ett vanligt bibliotekskort. Kortet är gratis och gäller för obegränsad tid. Du behöver inte bo i Sollentuna för att ha ett bibliotekskort här. Du kan registrera dig för ett bibliotekskort här på webbplatsen. Du hämtar sedan ut bibliotekskortet på biblioteket. Tag med din identitetshandling. 

Gå till formuläret för bibliotekskort

 

För barn och unga under 16 år behöver en vuxen/vårdnadshavare skriva under ett intyg. Du kan skriva ut intyget här nedan eller hämta ett på biblioteket. 

Print Library card registration form (in english)

Aktiviteter

Det finns många aktiviteter för dig som är ny i Sverige, på Biblioteken i Sollentuna. I vår webbkalender hittar du aktuell information.

Se kalender med aktiviteter för nyanlända 

Språkcafé

Träna din svenska och träffa nya vänner. Biblioteket är värd för språkcafé en gång i veckan. Röda korset är värd för flera språkcaféer på både Sollentuna bibliotek och Arena Edsberg. 

Läxhjälp

På läxhjälpen får du hjälp med läxan, svenska språket och enklare IT-frågor. Alla åldrar är välkomna.

Läxhjälpen bedrivs av IM Individuell Människohjälp. 

Böcker

På Sollentuna bibliotek finns böcker på mer än 20 olika språk. På Arena Rotebro och Arena Edsberg finns barnböcker på olika språk. Biblioteken har också en särskild hylla som heter "Ny i Sverige". Där har vi till exempel språkurser, svensk grammatik på olika språk, lexikon och lättlästa böcker för dig som vill lära dig svenska.

E-böcker och e-ljudböcker på lätt svenska

Du kan läsa och lyssna på e-böcker på lätt svenska direkt i din dator. Du loggar in med ditt lånekortsnummer. De flesta av dessa böcker finns även att låna i skriven form på biblioteket.

Träna svenska på språkcafé

Träna din svenska och träffa nya vänner. Språkcafét är gratis och biblioteket bjuder på fika.

Tidningar på många språk

På Sollentuna bibliotek finns tidningar och tidskrifter på många språk. Vi har även en databas för dagstidningar, Library Press Display, där du kan läsa utländska tidningar på internet. Denna databas kan endast nås från Sollentuna bibliotek.

Lättlästa nyheter

I tidningen "8 sidor" kan du läsa och lyssna på nyheter på lätt svenska. Tidningen finns på Sollentuna bibliotek och på internet.

Gå till 8 sidor

För lärare i svenska som andraspråk

På Sollentuna bibliotek erbjuder vi biblioteksvisningar för studerande inom SFI och grundläggande vuxenutbildning. Är du lärare på SFI eller Komvux i Sollentuna kan du boka in en grupp för en biblioteksvisning. För mer information och bokning, kontakta biblioteket:

biblioteket@sollentuna.se

Tel. 08-579 219 00

Se kalender med aktiviteter för nyanlända 

Samarbeten

Flera av aktiviteterna för nyanlända på biblioteket bedrivs av frivilligorganisationer. Just nu samarbetar vi med:

Röda Korset Sollentuna

IM Individuell Människohjälp 

Studieförbundet Sensus 

Språk

Världens bibliotek

Read e-books in your own language.

Go to Världens bibliotek

Läs på ditt språk

På biblioteket finns böcker och tidningar på många språk, språkkurser, lexikon och lättlästa böcker. Du som är nyanländ kan få ett tillfälligt bibliotekskort. 

Se bibliotekets olika språk

Program för nyanlända